Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle söker en doktorand inom elektroteknik till projektet Autonom miljöövervakning med molnbaserat sensorsystem. Projektet syftar till att utveckla ett molnbaserat mätsystem för autonom miljöövervakning av luftkvalitet, buller och infraljud i urbana miljöer. Forskningen kombinerar sensorteknik, signalbehandling, IoT och molnbaserad dataanalys och är en del av högskolans strategiska satsning på intelligent industri och hållbar stadsutveckling.

Om arbetsplatsen 

Högskolan i Gävle är en av Sveriges populäraste högskolor. Vi erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och 330 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Vi har 19 000 studenter, 750 anställda och ett samlat campus i vackra omgivningar.

Högskolan har fyra strategiska forskningsområden som fokuserar på samhällsutmaningar: Hållbar stadsutveckling, hälsofrämjande arbete, innovativt lärande och intelligent industri.

Sedan 2023 är Högskolan en del i Europauniversitet EU GREEN som arbetar för att stärka kvaliteten inom den högre utbildningen i EU samt ökat utbyte för både studenter och anställda.

Högskolans vision är Förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad.

Vi erbjuder bland annat:

  • God arbetsmiljö: medarbetarundersökningen visar hög trivsel och arbetsglädje
  • Generöst friskvårdsbidrag, i topp bland Sveriges lärosäten
  • Flexibelt arbetssätt

Avdelningen för elektroteknik, matematik och naturvetenskap utbildar ingenjörsstudenter, lärarstudenter och basårsstudenter. Den största forskningsgruppen arbetar inom elektroteknik, automation och det strategiska forskningsområdet Intelligent industri.

Arbetsuppgifter

Doktorandprojektet omfattar utveckling och validering av en integrerad sensorplattform för mätning av luftkvalitet och infraljud i urbana miljöer. Sensorer installeras i Gävle i samarbete med industripartners för att samla in miljödata under verkliga förhållanden. Fokus ligger på att ta fram algoritmer för kalibrering, datakvalitet och realtidsfusion, samt att bygga ett molnbaserat system för insamling, analys och visualisering av data. Projektet undersöker även hur miljöexponering kan kopplas till stadsplanering och potentiella hälsoeffekter.

Doktorandpositionern omfattar:
- att genomföra det vetenskapliga projektet
- att genomföra kurser motsvarande minst 75 hp
- undervisning och genomförande av administrativt arbete
- att regelbundet delta i akademiaktiviteter såsom seminarier och möten

För tjänsterna är arbetsplatsen på Högskolan i Gävle där merparten av arbetstiden är campusförlagd.

Kvalifikationer

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7. 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:
• avlagt en examen på avancerad nivå eller annan inriktning som arbetsgivaren finner likvärdig
• fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att bli antagen till forskarutbildning inom ämnet elektroteknik krävs enligt gällande allmänna studieplan särskilt: magisterexamen inom elektroteknik eller motsvarande.

Meriterande är:
• Erfarenhet inom sensorteknik, signalbehandling, IoT och/eller molntjänster.
• Erfarenhet av fältmätningar eller experimentellt arbete.
• Programmeringsvana
• Färdigheter inom AI eller maskininlärning.
• Intresse och erfarenhet av GIS-verktyg

För att lyckas med dina doktorandstudier bör du vara självgående och ha förmågan att driva ditt arbete framåt. Du har god förmåga att samarbeta med andra, har ett professionellt förhållningssätt och har förmågan att analysera och arbeta med komplexa frågor. Som forskarstuderande ska du ha en vilja att söka ny kunskap och även kunna förklara och diskutera forskningen med personer som inte är verksamma inom det egna ämnet, såväl nationellt som internationellt. Vidare har du god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska. Goda kunskaper i svenska är en merit.

Urvalet av sökande till en utbildningsplats sker på basis av den sammanvägda bedömningen av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

Information om antagning och anställning:
Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget.

Villkor

Ansökan ska innehålla CV, personligt brev och eventuella andra handlingar, exempelvis examensbevis, som du önskar att åberopa.

Kontaktperson

Mikael Cronhjort
Avdelningchef, Akademin för teknik och miljö
+4626-648402
mikael.cronhjort@hig.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så snart som möjligt, efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Gävle
Län Gävleborgs län
Land Sverige
Referensnummer HIG-HR 2025/148
Facklig företrädare
  • Maria Savela, SACO-S, 026-648500(vxl)
  • Kia Sundberg-Kimhag, Sveriges Lärare, 026-648500(vxl)
  • Annette Gustafsson, Fackförbundet ST, 026-648500(vxl)
Publicerat 2025-07-02
Sista ansökningsdag 2025-08-14
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb